Categories
Активности

Печатење на пакување за средството за чистење

Денес го добивме првиот успешен прототип на пакувањето. Шишенцето е успешно отпечатено на 3Д принтерот.

Categories
Експериметни

Нови производи во нашата работилница

Како продолжување на нашите активности започнуваме со изработка на природни сапуни. Се реализраше работилница со учениците од 9 одделение на која тие ги научија основните состојки на сапунот како и процедурата за негова изработка. На оваа работилница се изработија сапуни со природни состојки – кокосово масло и етерични масла од портокал и лаванда. Погледнете гиRead More

Categories
Активности

Учество на Саем за социјално претприемништво

Денес нашиот производ имавме можност да го промовираме пред потенцијални донатори на Регионалниот саем на социјалните претпријатија од Вардарскиот регион во организација на Регионалниот центар за поддршка на социјални претпријатија при Центарот за развој на Вардарски плански регион и проектот „Поддршка на социјалните претпријатија“. Настанот се организира во рамките на Глобалната недела на претприемништво, воRead More

Categories
Активности

3Д принтер – почетни активности

Во училиштето веќе го набавивме 3Д принтерот и во тек се активностите за подготовка за печатење. Со учениците работевме на едноставни модели, но пронајдовме и готов модел за 3Д принтање кој ќе го употребиме. Се надеваме дека во иднина ќе стекнеме доволно вештини за печатење на свои изработки.

Categories
Активности

Изработка на мобилна апликација

Денес работевме на тоа како се креираат мобилни апликации. После разгледување на неколку сајтови се одлучивме за https://appsgeyser.com кој овозможува креирање на мобилни апликации без програмирање. Апликацијата која ја изработивме е само почетна и и е потребно усовршување. Доколку сакате да ја видите можете да ја преземете и да ја инсталирате преку следникот QR код.

Categories
Активности Експериметни

Мерење на pH вредност, корозивност на органското средство за чистење

Го изработивме нашето средство за чистење. После две недели средството се прецадува, и се става во шише со пумпица. На средството м у се додава детергент за садови околу еден прст. Преминавме на мерење на pH вредноста на средството. Со користење на универзален индикатор учениците измерија pH вредност 5, што значи дека средството е слабаRead More

Categories
Активности Експериметни

Изработка на органско средство за чистење

За изработка на органско средство за чистење потребно е: лушти од портокали или лимони (овошјето мора да биде цитрусно) една тегла алкохолен оцет Најпрво секој од вашето семејство треба да изеде барем по еден портокал. Така си го зачувуваат своето здравје. Зачувајте ги лушпите и наполнете ја теглата до горе. Потоа во неа истурајте алкохоленRead More

Categories
Активности Експериметни

Експеримент – мерење на отровност, корозивност и pH на класичните средства за чистење

Мерење отровност За мерење на отровноста на средството најдобро е да се искористи растение, во нашиот случај ние искористивме пченица која учениците ја засадија. Кога ќе потпорасне може да се започне со залевање со средствотро за чистење. учениците го сликаат растението пред започнување со залевањето, и потоа го сликаат со секое залевање. Ако средството еRead More