Category: Експериметни

Categories
Експериметни

Нови производи во нашата работилница

Како продолжување на нашите активности започнуваме со изработка на природни сапуни. Се реализраше работилница со учениците од 9 одделение на која тие ги научија основните состојки на сапунот како и процедурата за негова изработка. На оваа работилница се изработија сапуни со природни состојки – кокосово масло и етерични масла од портокал и лаванда. Погледнете гиRead More

Categories
Активности Експериметни

Мерење на pH вредност, корозивност на органското средство за чистење

Го изработивме нашето средство за чистење. После две недели средството се прецадува, и се става во шише со пумпица. На средството м у се додава детергент за садови околу еден прст. Преминавме на мерење на pH вредноста на средството. Со користење на универзален индикатор учениците измерија pH вредност 5, што значи дека средството е слабаRead More

Categories
Активности Експериметни

Изработка на органско средство за чистење

За изработка на органско средство за чистење потребно е: лушти од портокали или лимони (овошјето мора да биде цитрусно) една тегла алкохолен оцет Најпрво секој од вашето семејство треба да изеде барем по еден портокал. Така си го зачувуваат своето здравје. Зачувајте ги лушпите и наполнете ја теглата до горе. Потоа во неа истурајте алкохоленRead More

Categories
Активности Експериметни

Експеримент – мерење на отровност, корозивност и pH на класичните средства за чистење

Мерење отровност За мерење на отровноста на средството најдобро е да се искористи растение, во нашиот случај ние искористивме пченица која учениците ја засадија. Кога ќе потпорасне може да се започне со залевање со средствотро за чистење. учениците го сликаат растението пред започнување со залевањето, и потоа го сликаат со секое залевање. Ако средството еRead More